Este un produs de secretie al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucr?toare, destinat hr?nirii larvelor in primele 3 zile, a larvelor de matc? pe toat? perioada pan? la c?p?cirea botcilor, cat ?i a mâtcilor. Are o consisten?? cremoas?, este de culoare alb-g?lbuie, cu gust acri?or. L?pti?orul de matc? proasp?t, con?ine urm?toarele vitamine: tiamina, riboflavin?, biotin?, acid folie, acid pantotenic ?i cantit??i mici de vitamin? C. Totodat? l?pti?orul de matc? con?ine acizii 9 ?i 10 hidroxidecenoici, produ?i de glandele hipofaringiene ale albinelor, precum ?i dou? frac?iuni cu propriet??i similare ale acetilcolinei. De asemenea, au fost identifica?i 18 diferi?i aminoacizi, combina?i ?i liberi din care amintim: acidul aspartic, glutamic, alanina, arginina, glutamina, glicina, lizina, metionina, prolina, valina, tiamina. tirozina etc. S-a constatat, de asemenea, c? l?pti?orul de matc? are in compozi?ia sa unele substan?e de tip hormonal, precum ?i o substan?? antibiotic?, bactericid?. L?pti?orul de matc? este foarte bogat in ap? (aproape de 79%). Jum?tate din substan?a uscat? const? din proteine. Lipidele reprezint? in jur de 18% din greutatea uscat?, cenu?a 2,5%. Frac?iunea lipidic? a fost mult studiat? ; ea cuprinde un acid gras specific, acidul hidroxi-10 decenoic-2, care s-a demonstrat c? are propriet??i antibacteriene, anti-fungice ?i antigerminative. Frac?iunea glucidic? a l?pti?orului de matc? este important? (20-25% din greutatea uscat?), dar f?r? vreo valoare deosebit?. Con?inutul in vitamine din grupa B este foarte ridicat. Acesta este o surs? excep?ional de bogat? de acid pantotenic : 0,5 mg/g de greutate uscat?. Frac?iunea proteic? a l?pti?orului de matc? cuprinde majoritatea aminoacizilor, fie liberi fie combina?i in proteine. Au fost f?cute studii detaliate asupra compozi?iei l?pti?orului de matc?, dar nu este sigur c? propriet??ile biologice puse in eviden??, cu excep?ia factorului antibiotic, sunt datorate unor constituen?i identifica?i ?i doza?i cu precizie.