Propolisul, numit ?i "clei dealbine" sau "penicilin? ruseasc?", este un produs apicol extrem de pre?ios. Const? dintr-un amestec de substan?e r??inoase, lipicioase, de culoare verde-brun? sau cafenie, cuarom? pl?cut? de r??in? ?i balsamuri. Este prelucrat de albinele lucr?toare dup? colectareaunor produse biologice din cel pu?in 20 de specii de arbori care produc secre?ii r??inoase?i anume din mugurii unor copaci (plop, mesteac?n, arin, castan, fag, frasin, pin, brad),tulpini ?i ramuri tinere, pe?iolul frunzelor ?i scoar?? (salcie, prun). La aceast? materier??inoas?, albina adaug? secre?iile glandelor salivare care con?in enzime, cear? ?i al?icompu?i biochimici. Atat culoarea, cat ?i aroma ?i compozi?ia chimic? a propolisului difer? in func?ie despeciile vegetale de pe care s-au colectat materiile prime. Culesul se face in zilec?lduroase, cu temperaturi mai mari de 200C, cand produsul finit devine plastic.De la un stup, apicultorii iscusi?i pot recolta o cantitate de 100-400 grame de propolis, infunc?ie de zon?. Lucrarea const? din r?zuirea de pe pere?ii stupului a stratului de propoliscare se p?streaz?, ulterior, sub forma unor bulg?ra?i sau ca tinctur? alcoolizat?.Efectele t?m?duitoare ale propolisului au fost cunoscute inc? din cele mai vechi timpuri. in Egiptul antic, preo?ii sacerdo?i il foloseau la imb?ls?marea mor?ilor, asigurand p?strarea nealterat? a mumiilor de-a lungul mileniilor.